Risk för sjukdomsspridning i Bangladesh
Tusentals rohingyer anländer fortfarande dagligen till Bangladesh, och Oxfam arbetar nu för att förhindra spridning av sjukdomar, något som vore ödesdigert för de över en halv miljon flyktingar som tagit sig till andra sidan gränsen.
Oxfam satsar på vatten- och sanitetsinsatser
Fler än 50 000 nyanlända flyktingar har drabbats av lunginflammation, hudsjukdomar, diarré och akut undernäring. Samtidigt kämpar hjälporganisationerna med att hjälpa de över en halv miljon människor som anlänt från grannlandet Myanmar sedan augusti. Oxfams ingenjörer arbetar i störtregn och översvämningar för att installera vattenpumpar- och tankar, latriner och nödbostäder. Oxfam har hittills nått ut till 180 000 personer i de överfulla och dåligt utrustade lägren och provisoriska bosättningarna i Cox’s Bazar.
Läkare på plats berättar att antalet vårdsökande patienter ökar. Rent vatten och rena toaletter är avgörande för att förhindra kolerautbrott och spridning av andra sjukdomar som drabbat flyktingarna. I nuläget saknas 25 000 toaletter i lägren, vilket ökar risken för sjukdomar.
Enamul Huque är en av Oxfams vatteningenjörer. Han har över 25 års erfarenhet av att bygga vattensystem i världens största flyktingläger, däribland Zaatari i Jordanien, Bidi Bidi i Uganda och Dadaab i Kenya. Huque berättar att krisen i Bangladesh är en av de snabbaste befolkningsförflyttningarna han någonsin upplevt.
”Över en halv miljon människor har anlänt till Bangladesh på mindre än sex veckor, och nu jobbar vi så hårt vi kan för att förhindra ett kolerautbrott. Att ge människor här tillgång till rent vatten och sanitet har varit en enorm utmaning, speciellt på de platser där kraftiga regn har förvandlat marken till en lervälling”
Enamul Huque, en av Oxfams vatteningenjörer.
Oxfams senaste leverans skickades från vårt lager i Storbritannien och innehöll 15 ton nödhjälp i form av vattenpumpar- och tankar, material för att bygga latriner och distribuera vatten till 35 000 personer. Med hjälp av ytterligare två leveranser kommer Oxfam kunna nå 200 000 flyktingar. Det behövs 58 miljoner liter rent vatten om dagen. Idag räcker det bara till en halv liter per person och dag, vilket inte ens möter människors mest grundläggande behov.
Oxfam har de senaste veckorna fokuserat på att bygga toaletter
”Grundvattnet sinar snabbare än vanligt. Vi installerar nu grunda brunnar och ytvattenreningsverk. Vi har också börjat bygga latriner då nödtoaletterna vi satt upp fylls snabbt”
Enamul Huque, en av Oxfams vatteningenjörer.
Oxfam arbetar också tillsammans med partners för att distribuera mat. Vi har hittills levererat matpaket med ris, socker, högenergikakor och tvål till över 100 000 personer.