Sen 2020 har globala utdelningar till aktieägare ökat 14 gånger snabbare än lönerna har
Mellan 2020 och 2023 har utdelningar till redan rika aktieägare ökat med 45 procent i reella termer medan löntagares inkomster bara ökade med 3 procent. Den rikaste 1 procenten har, bara genom att äga aktier, i genomsnitt fått 9000 USD i utdelningar under 2023. En genomsnittlig löntagare skulle behöva jobba i 8 månader för att tjäna in samma siffra i lön.
Inför första maj konstaterar Oxfam att de globala utdelningarna till aktieägare växte 14 gånger snabbare än lönerna i 31 länder mellan 2020 och 2023, länder som tillsammans utgör 81 procent av BNP globalt. Dessutom visar data från Global Living Wage Coalition (GLWC) och Internationella arbetsorganisationen (ILO) att alldeles för många runtom i världen tvingas överleva på löner som ligger under Världsbankens fattigdomsgräns.
”Företags vinster och utdelningar till rika aktieägare har skjutit iväg medan lönerna har stagnerat. Miljoner människor har jobb som gör att de fastnar i en cykel av hårt arbete medan de fortfarande inte har råd med tillräckligt mycket mat, medicin eller andra nödvändigheter. Det är en farlig och ohållbar utveckling, och världens ledare måste agera för att reglera den här extrema ojämlikheten.”
Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige.
Dessa årliga utdelningar kommer snart slå förra årets rekord på 1,66 biljoner USD enligt Janus Henderson Global Dividend Index. Indexet omfattar världens 1200 största företag och representerar 90 procent av de globala utdelningarna. Data för både utdelningar och löner för 2020–2023 är tillgängligt för 31 länder.
-
Justerat för inflationen så har globala utdelningar ökat med 45 procent (195 miljarder USD) i 31 länder mellan 2020 och 2023, samtidigt som lönerna bara ökade med 3 procent.
-
Om man exkluderar Kina, som stod för den största delen av löneökningarna, föll de globala reallönerna med 3 procent under samma period.
Denna trend av ökade utdelningar har oroande effekter på ojämlikhet. Oxfams analys av data från Global Living Wage Coalition (GLWC) från länder i Afrika, Asien och Latinamerika fann att endast 2 av 37 länder har en minimilön som är högre än levnadslönen – en lön som GLWC uppskattar tillåter löntagaren möta grundläggande behov, som bostad, mat, sjukvård, kläder och transport. Minimilöner når i genomsnitt endast upp till 38 procent av den lön som krävs för att vara en levnadslön.
-
Dessa fynd bekräftar att allt fler arbetande människor lever i fattigdom och då behöver hoppa över måltider, hamna i skuld och blir tvungna att avstå från grundläggande behov. Med hjälp av data från International Labour Organization (ILO) fann Oxfam att:
-
Nästan 1 av 5 löntagare globalt har en lön som ligger under Världsbankens fattigdomsgräns på 3,65 dollar per dag.
-
66 procent av löntagare i låginkomstländer tjänar fattigdomslöner – en nivå av lön som inte når upp till Världsbankens fattigdomsgräns på 3,65 dollar per dag.
”De här klyftorna är fullständigt orimliga – och de med makt och inflytande måste agera. Inga företag borde göra stora utdelningar till rika aktieägare om de inte betalar en levnadslön till alla sina anställda.”
Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige.
Även i Sverige är ojämlikheten tydlig: de fem rikaste svenskarna äger mer än 5 miljoner svenskar tillsammans. Oxfam har i tidigare rapporter visat att Sveriges skattepolitik inte lyckas med att bekämpa ekonomisk ojämlikhet. Siffror från LO visar att det går 67 industriarbetarlöner på en genomsnittlig lön för en bolags-vd.
Källor:
-
Läs Oxfams rapport Inequality Inc.
-
Ladda ner Oxfams metodologi
-
Janus Henderson Global Dividend Index analyserar de 1200 största företagen globalt utifrån börsvärde och representerar då 90 procent av globala aktieutdelningar. De nästkommande 1800 representerar endast 10% och har på grund av sin storlek ingen större påverkan på resultatet. Janus Henderson förutspår att aktieutdelningar kommer slå nytt rekord på 1,72 biljoner dollar 2024.
-
Enligt ILO har inkomstojämlikhet ökat.