oxfam logotyp

Oxfam och hjälporganisationer i upprop: sluta skicka vapen

24 januari 2024

16 globala hjälporganisationer uppmanar alla FN:s medlemsstater att sluta bidra till krisen i Gaza och förhindra mer lidande och dödande av civila.

Skador till följd av ett israelisk flygangrepp på Sousi-Moskén i Gaza den 9 oktober. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto/Shutterstock

Tillsammans med 15 andra globala hjälporganisationer uppmanar Oxfam världssamfundet att genast stoppa all vapentillförsel till Israel och till beväpnade palestinska grupper, eftersom de riskerar att användas för att begå eller underlätta allvarliga brott mot internationell humanitär rätt och mot mänskliga rättigheter.

Uttalandet säger bland annat att Gaza just nu är den farligaste platsen för barn, journalister och hjälparbetare, och att sjukhus och skolor aldrig borde få bli slagfält. Representanter från hjälporganisationerna har uttalat att det just nu inte finns förutsättningar för meningsfullt humanitärt stöd i Gaza, och den desperata situationen kommer inte förändras förrän en vapenvila upprättas.

De 16 organisationerna kräver en omedelbar vapenvila och uppmanar alla stater att stoppa tillförseln av vapen som kan användas för att begå brott mot internationell humanitär och människorättslagstiftning. FN:s säkerhetsråd måste uppfylla sitt ansvar för att upprätthålla global fred och säkerhet genom att anta åtgärder för att stoppa vapentillförseln till Israels regering och palestinska väpnade grupper och förhindra tillgången till vapen som riskerar att användas för att begå internationella brott, omedelbart.

Alla stater har en skyldighet att förhindra grymma brott och främja efterlevnad av normer som skyddar civila. Det internationella samfundet har länge väntat på att leva upp till dessa åtaganden, skriver de undertecknande organisationerna Oxfam, Federation Handicap International, War Child Alliance, Christian Aid, Norwegian People’s Aid, Médecins du Monde International Network, Mennonite Central Committee, Medico International, Center for Civilians in Conflict, Danish Refugee Council, Save the Children, Plan International, Norwegian Refugee Council, Diakonia, Amnesty International och American Friends Service Committee.