Latriner gör livet säkrare i flyktinglägret
Nyakhot Lul Deng är 29 år gammal. 2014 flydde hon kriget i Sydsudan, och har de senaste sju åren bott i ett flyktingläger i västra Etiopien. Här har hon och hennes familj fått mat, vatten och annan hjälp. Men något saknades: en fungerande latrin. Att behöva uträtta sina behov utomhus var dels farligt, inte minst på natten. Men det utgjorde också ett hälsoproblem:
”Vi led av sjukdomar. Mina barn var tvungna att gå till kliniken med tyfoidfeber och diarré.”
Nyakhot Lul Deng, flykting boende i ett flyktingläger i Etiopien
Efter utbildning från Oxfam i hur man förhindrar sjukdomsspridning och hur man bygger latriner bestämde sig Nyakhot för att själv bygga en. Hon samlade in material från skogen i närheten, och fick hjälp av en annan person i lägret med konstruktionen.
Efter en månad var latrinen färdig för att användas. Nyakhot byggde också ett tvättställ utanför där familjen kunde tvätta sina händer.
”Vi led av sjukdomar. Mina barn var tvungna att gå till kliniken med tyfoidfeber och diarré.”
Nyakhot Lul Deng, flykting boende i ett flyktingläger i Etiopien
Det enda problemet nu, säger Nyakhot, är att latrinen blivit så populär. Det är svårt att hålla den ren, och hon uppmanar andra i lägret till att bygga fler. Samtidigt är hon glad över att den används:
”De behöver få vara friska. Och jag vill att deras barn också ska få vara friska.”
Nyakhot Lul Deng, flykting boende i ett flyktingläger i Etiopien
Vad Oxfam gör:
I Tierkidi-lägret i Etiopien befinner sig över 375 000 människor, nästan 90 % är kvinnor och barn som flytt kriget i Sydsudan.
Oxfam är på plats med rent vatten och sanitet för de människor som bor där, och främjar också god hygien. Oxfam har tillsammans med flyktingar byggt 8600 latriner – men trots det är det bara 25 % som har tillgång till en. Flyktingarna har själva gett förslag på hur latrinerna kan byggas utifrån traditionella byggnadstekniker, och fler byggs hela tiden.
Varför jobbar Oxfam med vatten och sanitet?
Människors tillgång till vatten är centralt i nästan alla Oxfams insatser, oavsett om det handlar om akut nödhjälp eller långsiktigt arbete mot orättvisor och förtryck. Bristen på rent vatten är nära kopplat till fattigdom. Sjukdomar från förorenat vatten, samt brist på grundläggande sanitetsmöjligheter, dödar fler människor varje år än alla former av våld och krig. För att uppnå en mer jämlik värld måste vi få till en mer rättvis fördelning av våra vattenresurser.