oxfam logotyp

Markinvasion av Rafah kan inte tillåtas – EU måste sluta förhala

6 maj 2024

Som kommentar till Israels nära förestående invasion av Rafah säger Sally Abi-Khalil, regionchef Oxfam i Mellanöstern och Nordafrika:

Vi är förfärade över Israels evakueringsorder av 100 000 människor och vad som ser ut som en nära förestående invasion av Rafah, trots en universell vädjan från världens ledare och regeringar till Israel om att stoppa sitt fortsatta och inhumana angrepp

Sally Abi-Khalil, regionchef Oxfam i Mellanöstern och Nordafrika

Gaza

Boende i Gaza söker skydd i provisoriska boenden utanför Rafah, Gaza. Foto: Alef Multimedia/Oxfam

Rädslan i Rafah är påtaglig när människor som redan har tvingats fly över hela Gaza flera gånger nu måste förflytta sig igen.

Sally Abi-Khalil, regionchef Oxfam i Mellanöstern och Nordafrika

När Israel nu blockerar humanitärt stöd, bränsle och andra varor från att komma in i Gaza via de två kritiska övergångarna i Rafah och Kerem Shalom kommer humanitära livräddande insatser bli ännu svårare.

Sally Abi-Khalil, regionchef Oxfam i Mellanöstern och Nordafrika

I över sex månader har Israel medvetet och systematiskt riktat in sig på civila och humanitära arbetare även i de angivna “säkra zonerna” och “evakueringsvägarna”. Alla påståenden som de nu kommer med om att civila kan evakueras på ett tryggt sätt har förlorat all trovärdighet. Den så kallade humanitära säkra zonen i Al-Mawasi som människor uppmanas fly till har redan attackerats två gånger.

Sally Abi-Khalil, regionchef Oxfam i Mellanöstern och Nordafrika

Det är ofattbart att en regering tillåts ignorera alla varningar om den katastrofala humanitära kostnaden med full straffrihet, och samtidigt tillåts fortsätta sin framfart samtidigt som de på ett skrämmande sätt ignorerar mänskligt liv, internationell lag och ICJ:s uppmaning att förhindra folkmord.

Sally Abi-Khalil, regionchef Oxfam i Mellanöstern och Nordafrika

Den här markinvasionen kan inte tillåtas. Med sina miljardstora tillgångar och sin direkta vapenförsäljning har mäktiga länder i grunden gett Israel fria händer att begå krigsbrott. EU:s ledare måste sluta förhala. De måste genast sluta sälja vapen till Israel, pausa avtalet mellan EU och Israel och uppmana ännu kraftigare för en omedelbar vapenvila.

Sally Abi-Khalil, regionchef Oxfam i Mellanöstern och Nordafrika

Information:  

  • Oxfam har just nu 22 anställda som fortfarande är kvar i Gaza (inklusive 7 i Rafah City) som arbetar nära våra lokala partners för att stötta 133 088 människor med livräddande vatten, mat och sanitetstjänster. Hittills har de även återställt fyra avloppssystem i Rafah och Khan Younis som stöttat 58,000 människor. Fem avsaltningsenheter har installerats i Rafah, Al-Mawasxi och Khan Younis för att säkerställa tryggt dricksvatten. Oxfam och våra partners har byggt några av de första avsaltningsanläggningarna vilket gett rent vatten till 10 500 människor.

  • Tillsammans med 14 partnerorganisationer i Gaza började Oxfam sitt arbete dagar efter att krisen startade, med kontantbidrag, mat och andra nödvändigheter samt genom att återställa vatten- och sanitetstjänster där det var möjligt. Oxfam och våra partners arbetar under extremt svåra omständigheter och har nått totalt 262 242 människor med stöd.