oxfam logotyp

Kvinnor far illa i världens största flyktingläger

6 september 2018

På bara ett år har flyktinglägret i Bangladesh blivit det största i världen. Det enorma flyktinglägret byggdes upp under stor tidspress och Oxfam varnar nu för att rohingyska flickor och kvinnor utsätts för övergrepp och drabbas av sjukdomar i de osäkra lägren.

Ett år har gått sedan attacker mot rohingyer i Myanmar tvingade hundratusentals människor på flykt. Det har varit svårt att hålla takten i den snabbt växande flyktingkrisen: nära en miljon rohingyer har flytt till Bangladesh på grund av militära insatser mot dem i Myanmar, något FN beskrivit som ”etnisk rensning”.

Det var bråttom att få lägret på plats och kvinnors behov togs inte i beaktande, menar Oxfams Dorothy Sang som arbetar i Cox’s Bazar. ”Nu är det kvinnor och flickor som betalar priset med sitt välmående och sin säkerhet”, säger Sang.

Lägret är undermåligt på många sätt. Bland annat är det brist på toaletter och duschar man kan låsa och vägarna är dåligt upplysta. Varje vecka rapporteras hundratals fall av könsbaserat våld.

Oxfam har intervjuat rohingyska flickor och kvinnor i Bangladeshs flyktingläger, där mer än en tredjedel säger att de inte känner sig säkra eller bekväma nog att hämta vatten eller använda lägrets toaletter och duschar. Hälften av kvinnorna och tre fjärdedelar av tonårsflickorna berättar att de har svårt att hantera sin hygien under menstruation.

Som ett resultat av detta går kvinnor hungriga och törstiga för att undvika att behöva använda toaletten, vilket i sin tur leder till att många drabbas av buksmärtor och infektioner efter att ha använt ohygieniska mensskydd och undvikit toalettbesök. Många väljer också att utföra sina behov vid sina tält, vilket ökar risken för sjukdomsspridning, speciellt i den pågående monsunperioden.

Ayesha Khatun och hennes två döttrar är några av de kvinnor och flickor som undviker mat och dryck för att slippa utsätta sig för riskerna med att använda rohingyalägrets toaletter. Ayesha Khatun flydde till Bangladesh för ett år sedan. Hon berättar att hennes man och son sköts till döds utanför deras hem. Idag lever hon i flyktinglägret i Bangladesh med sina två döttrar.

Vi går inte ut på natten, det är inte säkert för kvinnor. Vi undviker att äta och dricka för att slippa använda toaletten

Ayesha.

!Jag är ensamstående och måste gå ut själv och hämta matpaket för att vi ska ha något att äta, men jag hatar att lämna mina döttrar ensamma. Igår blev en treåring kidnappad. Jag kan inte förlora fler barn”, säger Ayesha.

Oxfam uppmanar till att 15 procent av finansieringen av flyktingkrisen ska gå till att stötta flickor och kvinnor.

”Till exempel behövs belysning för att förbättra säkerheten och toaletter och tvättrum där kvinnors integritet tillgodoses”, säger Dorothy Sang.

Oxfam samarbetar med lokala organisationer och flyktingar för att de humanitära insatserna ska ge ett mer effektivt stöd till flickor och kvinnor. Bland annat installerar Oxfam solenergilampor som lyser upp vägar, arbetar mot våld mot kvinnor, delar ut solenergilampor, anordnar diskussionsgrupper för kvinnor och tar fram nya toaletter som går att låsa.

oxfam logotyp
Giva Sverige logotyp Svensk Insamlingskontroll logotyp