Hungern i Sydsudan värre än någonsin
I den nya rapporten ”Hungry for Peace” undersöker Oxfam länkarna mellan den pågående konflikten och den förvärrade hungersituationen i Sydsudan.
Människor flyr från hunger och konflikt
Hungern i Sydsudan är värre än någonsin förut. 4,8 miljoner människor, nära halva landets befolkning, lider av hunger och matosäkerhet till följd av konflikten, som nu är inne på sitt fjärde år. En tredjedel av Sydsudans befolkning har tvingats fly sina hem:1,8 miljoner är på flykt inom landet medan 2,4 miljoner har flytt till angränsande länder. Under 2017 flydde 700 000 personer, över en person i minuten, från Sydsudan och det är både konflikten och matbristen som tvingar människor att lämna sina hem.
Konflikten har drivit Sydsudans ekonomi i botten och på grund av de bristande arbetsmöjligheterna tvingas fler, inklusive barn, nu tigga för pengar. Marknaderna har i princip totalkrashat, inflationen är hög och den lilla mängden mat som finns tillgänglig rusar i väg i pris. Oxfams rapport visar att familjer i Sydsudan nu i genomsnitt lägger 85% av sin inkomst på mat, och man tvingas offra investeringar i till exempel sjukvård, utbildning och elektricitet. Jämförelsevis ligger matkostnaderna för en familj i Storbritannien på 8,2% av inkomsten.
Trots att dödsfall till följd av svält inte sker på storskaling nivå i landet avlider människor på grund av att deras kroppar inte kan ta vara på maten de äter. Förorenat vatten, bristande sanitet och hygien är också faktorer som kan bli dödliga när de som i Sydsudans fall blandas med svår hunger. Undernäring försvagar immunsystemet, och bristen på rent vatten och santitet har ökat spridningen av sjukdomar i landet. Till exempel tvingas människor vänta upp till 5 timmar per dag för att hämta två hinkar vatten och allt fler tvingas att äta det de kan plocka från marken, näringsfattiga växter som är svåra att tillaga och ger magsmärtor och diarréer.
Oftast drabbas kvinnor hårdare än män i hungerkriser. Kulturella och sociala normer gör att kvinnor är de som förväntas ta hand om familjen, ge dem mat och till och med offra sina egna portioner när det behövs. Kvinnorna äter sist och minst och är generellt de som ansvarar för att hämta mat, en fysiskt utmattande syssla som utsätter dem för risken att bli våldtagna eller dödade.
”Ibland finns inget alls. Bara lite, som jag ger till mina barn. Jag äter om det finns något kvar, men det viktigaste för mig är att mina barn äter. Även om det betyder att jag inte äter tillräckligt, vilket händer ganska ofta, så mår jag bättre”, säger en kvinna från Lankien i östra Sydsudan.
Behovet av humanitär hjälp i landet är enormt, men säkerhetsläget försvårar de humanitära insatserna som så många sydsudaneser är beroende av. Sydsudan är en av världens farligaste platser för hjälparbetare.
”På grund av våldsupptrappningar blev hjälparbetare tvungna att evakueras i april 2017. Det var smärtsamt att se tusentals människor titta på medan hjälparbetarna stod på landningsbanan och väntade på att bli evakuerade. Några av oss grät. De som evakuerades hade inget val. De kunde dödats om de stannade”, berättar Benjamin Flomo, Oxfams chef för matdistribution.
Det människor i Sydsudan behöver är fred. Den fruktansvärda spiralen av hunger och våld måste få ett slut så att människor får chansen att forsätta sina liv, odla sina jordar och ha fri tillgång till den assistans de behöver.
Oxfam i Sydsudan
Vi är på plats i Sydsudan med mat, vatten och hygienprodukter till människor som drabbats av hunger och konflikt. Under 2017 nådde vi ut till över en halv miljon människor med både akut nödhjälp och långsiktigt stöd.