Fyra fakta om ojämlikhet
Ojämlikheten har spårat ur: nu äger den rikaste procenten mer än dubbelt så mycket som 6,9 miljarder människor tillsammans. Oxfams nya rapport undersöker hur ojämlik världen är.
Varje år undersöker Oxfam hur världens förmögenheter är fördelade. Allt sammanställs i en rapport som i år fokuserar på kvinnors plats i den globala ekonomin.
Så här ser ojämlikheten ut
- Världens 2153 dollarmiljardärer, de flesta män, äger mer än 4,6 miljarder människor.
- Globalt äger män 50% mer än kvinnor.
- De rikaste 22 männen i världen äger mer än alla kvinnor i Afrika.
- Världens rikaste procent äger mer än två gånger så mycket som 6.9 miljarder människor.
Vi lever i en värld där extrem fattigdom existerar sida vid sida med gränslös rikedom. Högst upp i toppen på den ekonomiska pyramiden finns ett litet antal dollarmiljardärer, varav nio av tio är män, som äger enorma summor. Samtidigt lever nära hälften av jordens befolkning i fattigdom, dvs på under 5,5 dollar om dagen. Ungefär 735 miljoner människor beräknas leva i extrem fattigdom.
Men vad är det för fel med att människor är rika?
Vi är inte emot rikedom- vi är emot fattigdom, och de stora klyftorna mellan rika och fattiga står i vägen för fattigdomsbekämpningen. Därför uppmanar Oxfam regeringar runt om i världen att minska ojämlikheten genom att beskatta rika individer och företag rättvist och investera i välfärden så att människor har tillgång till rent vatten, sanitet, elektricitet, utbildning och omsorgstjänster för barn, sjuka och äldre.
Ta ställning mot ojämlikheten och var med och uppmana våra politiker att investera i viktiga offentliga tjänster, beskatta de rika rättvist och se till att alla har säkra jobb med anständiga löner. Det är dags att bekämpa ojämlikhet och besegra fattigdomen för gott.