Oxfam: Inför lagkrav på företag att förhindra människorättskränkningar
Hårdare regler krävs som gör det obligatoriskt för företag att värna om mänskors rättigheter och klimatet.
Carlos, 58 år från Brasilien har i nästan tjugo år arbetat med att bespruta mangofrukter och vindruvor med giftiga kemikalier. Han är en av många arbetare inom livsmedelsproduktionen som har fått allvarliga skador på grund av bristande skydd och säkerhet på arbetsplatsen.
”Flera av mina kollegor har tappat allt hår och min hud börjar falla av.”
Carlos, arbetare i Brasilien
Carlos speglar sig i en liten fickspegel. Foto: Tatiana Cardeal
Tre rätter för två kronor
Det är ofta så lite arbetarna och odlarna tjänar på att sälja maten de producerat. Det var också priset på menyn Oxfam serverade på restaurangen Mål 8 som stod öppen för allmänheten i Stockholm i oktober. Syftet med restaurangen var att synliggöra lidandet bakom vår mat.
Kampanjen väckte starka känslor och 3200 privatpersoner i Sverige har skrivit under uppropet som kräver att företag och politiker ska stoppa lidandet bakom vår mat.
I en ny rapport visar Oxfam att den absolut största delen av konsumentpriset på mat går till de stora livsmedelskedjorna, som gör enorma vinster och ökar sin makt medan arbetarna och odlarna som producerar matvarorna tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.
Fattigdomslöner är tyvärr bara ett exempel på hur människors rättigheter systematiskt kränks innan framgångsrika företag gör enorma vinster på att sälja sina produkter i Sverige.
I flera europeiska länder finns lagar som ska motverka just den här typen av utnyttjande, regelverk som säger att företag aktivt måste förhindra att de kränker mänskliga rättigheter. Men någon sådan lag finns inte i Sverige.
Oxfam driver nu frågan för att företag ska kunna ställas till svars när de utnyttjar arbetare och begår människorättskränkningar. För att öka pressen på EU:s medlemsländer att ta tag i problemet har Oxfam tillsammans ett stort antal andra organisationer och fackförbund startat ett upprop som kräver lagstiftning på EU-nivå som ska göra det obligatoriskt för företag att förhindra människorättskränkningar och verka ör minskad klimatpåverkan i sina verksamheter både inom och utanför EU:s gränser.
”Det är tydligt att det inte räcker att låta företag bestämma själva, vi vill se lagkrav.”
Hanna Nelson, policyrådgivare på Oxfam Sverige
En EU-lagstiftning som den Oxfam kräver kan öka skyddet för arbetare, bidra till ökat förtroende hos konsumenter och säkerställa att produkter som säljs inom EU är fria från mänskligt lidande och negativ klimatpåverkan.