EU:s svaga svarta lista – skattesmitande företag kan tjäna miljonbelopp
EU:s bristfälliga svarta lista över skatteparadis underminerar försök att förhindra statliga stödpaket från att gå till skattesmitande företag.
Det finns allt mer som tyder på att Europa och utvecklingsländer betalar ett högt pris för misslyckandet med att ta krafttag mot skatteparadis:
– Oxfam kan avslöja att Danmark i slutet av juni gav 89 miljoner euro i statligt stöd till företag med kopplingar till skatteparadis som inte finns med på EU:s svarta lista – trots att man i maj 2020 hade lagstiftat mot stödpaket till skattesmitare. Undersökningar har visat att 131 av de 500 största mottagarna av statligt stöd i Danmark hade 2319 affärsverksamheter i skatteparadis som Storbritannien, Luxemburg och Nederländerna. Italien, som har drivit igenom en liknande lagstiftning använder sig också av EU:s svarta lista för att avgöra om ett företag kvalificerar sig för statligt stöd, medan Frankrike, Belgien och Nederländerna använder sig av egna svarta listor som också de har stora brister.
– En rapport från Centre for research on Multinational Corporations visade nyligen att europeiska skatteparadis som Luxemburg och Malta har hjälpt biotechjätten Qiagen att undslippa miljoner i skatt, inklusive uppskattade 105 miljoner dollar i Nederländerna. Det tyska företaget är ledande i arbetet med att tillverka covid-19-testkit och har sett sina vinster skjuta i höjden sedan början av krisen. De har tagit emot åtminstone 2,38 miljoner euro i bidrag och subventioner från EU sedan 2009 och mer än 503 233 euro (598 000 dollar) från den amerikanska regeringen för att utveckla ett covid-19-test.
– Många företag använder sig av brevlådeföretag i Nederländerna för att undvika skatt och Nederländerna underlättar också för företag att ägna sig åt skatteflykt genom bilaterala skatteöverenskommelser. Till exempel innebär en skatteöverenskommelse mellan Nederländerna och Uganda att det franska multinationella företaget Total och dess partner CNOOC får speciella skattefördelar. Förra veckan avslöjade Oxfam att avtalet, så länge det inte omförhandlas, tillåter företagen att undvika uppskattade 245 miljoner euro (287 miljoner dollar) i skatt i Uganda under en 25-årsperiod.
”När sjukvården i hela Europa skriker efter resurser för att klara av återhämtningen från covid-19 har EU inte längre råd att dalta med skatteparadis, oavsett var de ligger. Människor i Europa och över hela världen betalar priset som en otillräcklig svart lista kostar samhället samtidigt som skattesmitande företag tjänar miljoner på obetalade skatter och ytterligare miljoner på statliga stödpaket. EU måste svartlista länder som fungerar som skatteparadis oavsett var i världen de ligger. Detta innebär att man måste svartlista alla länder som inte har någon företagsskatt och alla länder där de finansiella investeringarna har väldigt liten motsvarighet till den faktiska ekonomiska aktivitet som äger rum i landet.”
Heidi Lampinen, policyansvarig Oxfam Sverige