EU:s finansministrar rentvår skatteparadis
Förra veckan beslutade EU:s finansministrar att ta bort skatteparadisen Schweiz och Mauritius från EU:s lista över skatteparadis. Hjälporganisationen Oxfam beklagar beslutet.
”EU:s finansministrar har valt att rentvå två av världens värsta skatteparadis genom att stryka dom från sin lista över skatteparadis. Det är mycket olyckligt. Trots senaste tidens reformer är det tydligt att båda länderna kommer att erbjuda förmånliga skatteavtal och låga skattenivåer till företag som vill undvika att betala skatt. Skatteparadis berövar andra länder skattemedel som skulle kunna användas till att bekosta välfärdstjänster såsom skola och omsorg för deras medborgare.”
Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige
”Schweiz har avskaffat sina förmånliga skatteavtal, men erbjuder fortfarande omfattande skatteincitament och låga skattenivåer till företag. Detta kommer troligen att fortsätta locka företag som vill undvika skatt. Att Mauritius är ett skatteparadis såg vi bevis på senast i somras i den så kallade Mauritiusläckan och landet kommer inte att sluta erbjuda företag möjligheter att flytta över miljarder i vinster från andra afrikanska länder. EU måste skärpa sina kriterier för sin svartlista över skatteparadis om den ska kunna bli ett effektivt verktyg i kampen mot skatteflykt. Vi på Oxfam hoppas också att Sverige och EU verkar för ett starkt avtal i de pågående förhandlingarna inom OECD för en global skattereform, där vi bland annat vill se en överenskommelse om en ambitiös global miniminivå för företagsbeskattning.”
Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige
EU:s lista över skatteparadis innehåller två delar: en svartlista och en ”grå”-lista. Svartlistan inkluderar länder som inte följer någon av EU:s tre kriterier för skatteparadis. Nollskatt eller nästan-noll-skatteregimer är inte ett bindande kriterium, utan istället en ”riskindikator”, enligt EU:s regler. Den ”gråa” listan innehåller länder som inte lever upp till något av EU:s kriterier, men som har gjort ett åtagande om reform.
EU:s finansministrar beslutade förra veckan att stryka Mauritius och Schweiz, samt tre andra länder – Albanien, Costa Rica och Serbien – från sin ”grålista” över skatteparadis. Marshallöarna och Förenade Arabemiraten ströks från EU:s svartlista och ingår numera i ”grålistan”.
Oxfams tidigare rapport ”Off the Hook” förklarar varför EU:s svartlista över skatteparadis inte är tillräcklig utan istället bidrar till att rentvå några av världens värsta skatteparadis.
’Off the Hook’ visade också att fem EU medlemsländer – Cypern, Irland, Luxemburg, Malta och Nederländerna – alla skulle klassas som skatteparadis om EU applicerade sina kriterier på egna medlemsländer. Europaparlamentet har uppmanat EU-kommissionen att erkänna dom fem medlemsländerna som skatteparadis.
Fler än 130 länder förhandlar för närvarande nya globala skatteregler. Processen leds av OECD på mandat av G20-länderna med målet att skapa ett rättvist skattesystem gällande företags beskattning. De nya skattereglerna skulle bland annat kunna innehålla en överenskommelse om en global minimum skattenivå för företag, som enligt Oxfam borde sättas på en ambitiös nivå och gälla land-för-land, utan undantag. Ett sådant beslut skulle kunna bidra till att stoppa den pågående kapplöpningen mot botten, där länder lockar till sig stora företag genom att sänka skattesatsen. För mer information om pågående förhandlingar inom OECD, läs Oxfams bakgrundsinformation “Tax Revolution?” och se vår senaste kommentar på OECD:s mer konkreta förslag till reform, som presenterades tidigare i veckan.
De två nominerade kommissionärer som troligen kommer att ansvara för skatt i nästa EU kommission, Margarete Vesthager och Paolo Gentiloni har båda uttryckt stöd för en global miniminivå av företagsbeskattning som en lösning för att undvika skatteundvikande.