oxfam logotyp

EU överens om nya regler för rättvis livsmedelshandel

20 december 2018

Nya regler ska motverka mänskligt lidande bakom maten vi äter. Europeiska kommissionen, parlamentet och medlemsstaterna kom den 19 december överens om ett direktiv om att förbjuda otillbörliga handelsmetoder i handeln med livsmedel.

Direktivet syftar till att förhindra orättvisa metoder som stora europeiska livsmedelsaktörer använder för att pressa sina leverantörer. Livsmedelskedjor kan till exempel minska en stor order i sista stund så att producenten står med ett överskott som inte går att sälja. De kan betala priser som inte ens täcker produktionskostnaden men där producenten måste sälja ändå för att inte produkterna ska bli för gamla, eller låta bli att betala fakturor i tid vilket medför att matproducenterna kommer efter med sina egna betalningar. Långt ifrån alla aktörer använder sig av sådana här metoder, men tillräckligt många för att det ska vara ett stort problem. Nu måste EU-direktivet ratificeras av parlamentet och medlemsstaterna innan det blir EU-lagstiftning.

Oxfam välkomnar de nya reglerna som ett viktigt steg i kampen mot fattigdom, ojämlikhet och orättvisa metoder i EU:s livsmedelshandel. Reglerna skyddar människor som producerar maten, både inom och utanför Europa. Genom att förbjuda de orättvisa handelsmetoder som livsmedelskedjor använder för att pressa sina leverantörer bidrar EU till att få stopp på det mänskliga lidandet bakom vår mat.

Marc-Olivier Herman, Oxfams expert på ekonomisk rättvisa

Organisationer i civilsamhället kommer att kunna lägga fram formella klagomål mot livsmedelsaktörer på uppdrag av livsmedelsproducenter om exploatering uppstår. Denna frihet är avgörande för att bekämpa det klimat av rädsla som för närvarande finns i den globala handeln med livsmedel.

Marc-Olivier Herman, Oxfams expert på ekonomisk rättvisa

Oxfam lanserade nyligen en kampanj för att uppmana livsmedelsaktörer och regeringar att förbättra arbetsförhållanden, öka öppenhet om var maten kommer från, ta itu med diskriminering mot kvinnor och se till att en större del av vad konsumentpriset på mat når de människor som producerar den.