oxfam logotyp

Arbetarna bakom italienska viner utsätts för människorättskränkningar

15 september 2021

Arbetssituationen för vindruvsplockare i Italien präglas av missförhållanden och allvarliga risker för människorättskränkningar.

Tvångsarbete, fattigdomslöner, skadliga arbetsförhållanden och osäkra anställningsvillkor är verkligheten för många arbetare i den italienska vindustrin. Det visar Oxfams nya rapport ”The Workers behind Sweden’s Italian Wine”, där Oxfam i samarbete med Systembolaget, har gjort en kartläggning och granskning av arbetsvillkoren för arbetarna bakom de italienska vinerna som säljs på Systembolaget.

Närmare 100 arbetare har intervjuats om deras arbetsvillkor och rättigheter på vingårdar i Toscana, Piemonte, Apulien och Sicilien – fyra regioner i Italien som levererar vin till den svenska marknaden via Systembolaget.

Jag vågar inte lyfta arbetsrelaterade problem med min arbetsgivare av rädsla att straffas eller bli av med jobbet.

Arbetare i Italien

Jag är inte fri att lämna mitt jobb eftersom jag måste återbetala skulden för resan till Europa.

Arbetare i Italien

Närmare hälften av de intervjuade är migrantarbetare från Östeuropa och Afrika. De har i vissa fall fått betala för att få sin anställning och är särskilt utsatta för risken att vara i händerna av illegala arbetsförmedlare, eller så kallade ”caporalato” som på egen hand bestämmer arbetstider och löner. Trots att caporalato systemet förbjöds 2016 lever det kvar på många håll i Italien. Det italienska fackförbundet Flai Cgil och forskningsinstitutet Osservatorio Placido Rizzotto definierar det som modernt slaveri.

I alla fyra regioner där Oxfam har undersökt arbetsvillkoren är låga löner vanligt förekommande, likaså övertid som i regel inte ersätts. En betydande del av både italienska arbetare och migrantarbetare har inte råd att täcka sina grundläggande behov på lönen som kan vara så låg som 2,50 euro per timme. För att överleva tvingas många har fler sysselsättningar eller arbeta övertid – i de fall sådan ersätts.

Osäkra anställningsvillkor är utbrett bland arbetarna. Många saknar skriftliga arbetskontrakt och står utan arbetsrättsligt skydd. De vågar inte framföra klagomål, ofta på grund av rädsla för att förlora sitt jobb eller bli utsatta för repressalier från arbetsgivaren. Det råder brist på kunskap om möjligheten att gå med i en fackförening och fruktan att bli straffad av arbetsgivaren om de ansluter är särskilt utbredd på Sicilien. 

Skadliga arbetsförhållande innebär att arbetare på vingårdar står inför en rad hälso- och säkerhetsrisker, inklusive muskel- och skelettsjukdomar, utmattning och giftiga ångor. Många av arbetarna som intervjuades uppgav att de saknar skyddsutrustning.

Som rapporten belyser tvingas människor i fattigdom att sätta sina liv och sin hälsa på spel för vår vinkonsumtion. Genom samarbetet med Systembolaget har vi kunnat identifiera en liten del av den utbredda problematiken i Italien och runt om i världen: en systematisk exploatering och diskriminering av arbetare som befinner sig längst ut i leverantlörsleden inom den globala livsmedels- och dryckesindustrin. Tyvärr är det ofta människor som lever i fattigdom och utsatthet som betalar priset för hur vår globala handel ser ut idag

Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige

Oxfam har i flera år granskat den globala livsmedelsindustrin och slagit larm om den systematiska exploateringen och diskrimineringen av arbetare. Miljontals arbetare som förser Sverige med produkter som ris, skaldjur, kaffe, te och vin har dessutom inte fått tillräckligt stöd för att klara pandemins effekter på hälsan och ekonomin. Till följd har de tvingats in i fördjupad fattigdom.

Som en av världens största inköpare av vin har Systembolaget tagit ett viktigt steg i valet att se över vilka risker och kränkningar av mänskliga rättigheter som kan förekomma i deras italienska leverantörsled. De har kommit en bra bit och är på rätt väg. Genom att agera på rapportens rekommendationer om hur de kan vidareutveckla sitt arbete för goda arbetsvillkor och efterlevnaden av mänskliga rättigheter har de stora möjligheter att göra skillnad.

Vi hoppas att fler företag följer i Systembolagets spår – och att den sociala aspekten av hållbara leverantörsled får högre prioritet inom hela sektorn. Förändring krävs även på politisk nivå: Sveriges regering måste visa ledarskap och agera för en bindande lagstiftning som kräver att svenska och europeiska företag respekterar mänskliga rättigheter i sina leverantörskedjor.

Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige