oxfam logotyp

Sveriges regering, kräv vapenvila nu!

Underskrifter

27300

Mål

Sverige måste stå på rätt sida av historien. En hel befolkning riskerar att svälta – och vi uppmanar Sveriges regering att göra allt ni kan för att en permanent vapenvila inrättas omedelbart. Gazas befolkning kan inte vänta.

  • Dödligaste konflikten under 2000-talet
  • 1,9 miljoner människor på flykt
  • Utan en permanent vapenvila riskerar hela Gazas befolkning att svälta

Jag skriver under Oxfams brev till Sveriges regering för att en permanent vapenvila omedelbart ska inrättas i Gaza. Genom att skriva under så godkänner jag Oxfams allmänna villkor och accepterar att få information om Oxfams arbete och hur jag kan bidra till en mer jämlik framtid.

Skriv under brevet till Sveriges regering

Sveriges regering, kräv vapenvila nu!

Alldeles för länge har det internationella samfundet iakttagit den dödligaste konflikten under 2000-talet, och samtidigt misslyckats med att uppnå eldupphör i Gaza och Israel – den enda humanitära åtgärd som nu verkligen betyder något. Över 40 000 människor har dödats varav 11 000 är barn. 1,9 miljoner människor har tvingats från sina hem och över 70 000 hem har förstörts. Utan en vapenvila riskerar hela befolkningen att svälta. Vi kan inte vända bort blicken.

Trots extremt svåra förhållanden har Oxfam tillsammans med partnerorganisationer nått över 770 000 människor i Gaza med mat, medicin och hygienprodukter. Men varken vi eller andra organisationer kan utföra vårt arbete till fullo om inte en vapenvila inrättas omedelbart. Hundratals människor dör varje dag på grund av attackerna, men ännu fler riskerar att dö av hunger och sjukdomar.

Sverige måste stå på rätt sida av historien. Sveriges regering, ni har ett ansvar. En hel befolkning riskerar att svälta – och vi uppmanar er att göra allt ni kan för att en permanent vapenvila inrättas omedelbart. Gazas befolkning kan inte vänta.

Fler sätt för dig att göra skillnad på:

Frågor & svar

Tack för att du skrivit under med ditt namn!

Den 7 oktober 2024 skickade vi över 28 300 underskrifter till Sveriges regering och UD. Så länge situationen kräver kommer vi att hålla vårt upprop öppet och kontinuerligt skicka underskrifter till Sveriges regering. Märk att totalt antal underskrifter inkluderar de antal som skickades till Sveriges regering 7 oktober 2024. 

Krisen i Libanon har eskalerat till följd av ett misslyckande att uppnå en vapenvila i Gaza. Hundratusentals människor har tvingats fly sina hem på grund av Israels luftanfall. Oxfam har arbetat i Libanon sen 1993 och fokuserar nu på att stötta dessa människor med vatten- och sanitetstjänster, kontantstöd, mat och hygienprodukter. I årtionden har människorna i Libanon utstått en kris efter en annan utan chans att återhämta sig.

Oxfam uppmanar det internationella samfundet att fördöma eskalationen och att agera för att stoppa det nu. Israel måste hållas ansvariga för deras handlingar i både Libanon och Gaza. Alla parter måste följa internationell humanitär lag och hållas ansvariga för eventuella överträdelser.

Oxfam har 29 personer på plats i Gaza. Vi är i ständig kontakt med dem och säkerställer varje dag att alla lever och är i säkerhet. Det är vårt viktigaste jobb, även om det blir svårare och svårare att garantera. De flesta har tvingats lämna sina hem – vissa har förlorat sina hem helt. Det är en extremt traumatisk och svår tid för alla i Gaza. Alla är osäkra och känner sig otrygga, och kämpar för att få skydd, mat, vatten och el. Våra kollegor är inget undantag. 

Oxfam har funnits i Gaza och Israel sen 1950-talet. r arbetar Oxfam tillsammans med lokala partners för att stötta människor i Gaza som drabbats av den humanitära krisen där. Vi tillhandahåller rent vatten, vi återuppbygger skadade vattensystem och förbättrar saniteten. Vi stöttar lokala jordbrukare i att förbättra kvalitén på sina produkter och få dem sålda, och vi stöttar civilsamhället i att kämpa för folkets mänskliga rättigheter. Vi kampanjar för hållbar fred och säkerhet för alla civila och ett upphörande av blockaden i Gaza. 

Attacker som medvetet riktar sig mot civila är aldrig berättigat. Alla parter måste respektera internationell humanitär rätt och upphöra med våldet. Gisslantagande bryter mot humanitär rätt och Oxfam fördömer alla sådana handlingar.

Oxfam är på plats i många länder och det som styr insatser är graden av behov. Beslut om att finnas på plats i en kris fattas alltid utifrån det humanitära behovet. Innan attackerna den 7e oktober var 80% av invånarna i Gaza beroende av internationellt stöd till följd av 16 års blockad. Israels regering, lokala och nationella organisationer har tillräcklig kapacitet för att möta dess befolknings behov, något som Gaza inte har. Skulle situationen ändras kommer Oxfam att se över prioriteringen. 

Europaparlamentets resolution för vapenvila är villkorad och omröstningen i FN innebär bara ett krav på begränsat eldupphör. Vi menar att det enda och viktigaste svaret på den humanitära kris som just nu pågår i Gaza är en permanent vapenvila, och att detta är något som Sverige måste agera för.  

Vi är djupt oroade och upprörda över att några av de största finansiärerna har stoppat stödet till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA), den ledande aktören för stöd till palestinier i Gaza och regionen. Detta plötsliga och godtyckliga stopp rycker undan livlinan för över 2 miljoner människor i Gaza, varav över hälften är barn. Det är en kollektiv bestraffning av en hel befolkning.

Denna sanktionering gentemot en hel organisation baserat på anklagelser mot ett litet antal individer av 13 000 anställda i Gaza, är hänsynslöst och oansvarigt när den omedelbara upptrappningen av humanitärt stöd är brådskande.

Vi välkomnar UNRWA:s snabba beslut att inleda en oberoende utredning genom FN:s kontor för intern tillsyn (OIOS), den högsta utredningsmyndigheten i FN-systemet. Vi uppmanar starkt länder att ompröva sitt finansieringsstopp, då livet för över två miljoner människor i Gaza är beroende av detta stöd.

UNRWA har över 800 anläggningar inklusive skolor, skyddsrum och hem där fördrivna palestinier för närvarande söker skydd i Gaza.

Läs mer

oxfam logotyp
Giva Sverige logotyp Svensk Insamlingskontroll logotyp