Kosten som förkortar livet
Visste du att den mat som är ”hälsosam” för oss i Sverige, ofta är direkt skadlig för bönder på andra sidan jorden? Paradoxalt, eller hur?
De råvaror som är hälsosamma för oss svenskar är ofta direkt skadliga för bönder och arbetare på andra sidan jorden. Denna fråga ligger tyvärr långt ner på matkedjornas att-göra-lista. Men det finns hopp. Genom att läsa på om vad du äter kan du som konsument höja rösten och kräva förändring. Kunskap är makt, även när det gäller grönsaker.
Om kampanjen
På Oxfam är vi smärtsamt medvetna om hur villkoren ofta ser ut för alla de bönder och arbetare som ser till att vi kan äta goda och nyttiga råvaror här i Sverige. Ojämlikheten i de globala leverantörsleden är enorm – medan toppchefer drar in miljardvinster har många bönder inte ens en inkomst de kan leva på. Osäkra arbetsvillkor, trakasserier och orimligt långa arbetsdagar är vardag för många.
Svenskarna blir allt mer medvetna om hållbar mat, men då gäller det framför allt att maten ska vara ekologisk och snäll mot naturen. Det är bra, men vi vill göra Sverige medvetna om hur maten vi äter också ska vara snäll mot människorna som odlar och paketerar den.
Oxfam uppmanar livsmedelsindustrin att:
- Känna till och visa hur deras egna inköpsmetoder påverkar småskaliga jordbrukare, arbetare, inräknat kvinnliga arbetare, i sina leverantörskedjor.
- Agera för att respektera, och för att förebygga och motverka kränkningar av, de mänskliga rättigheterna för småskaliga jordbrukare, arbetare och kvinnliga arbetare i sina leverantörskedjor.
- Förespråka mer kraftfulla politiska åtgärder, inklusive lagstiftning, för att skydda rättigheterna för småskaliga jordbrukare, arbetare och kvinnliga arbetare i inköpsländer.
Från kampanjen kortareliv.se:
God morgon, och ursäkta att vi stör med en ohälsosam paradox lagom till frukostkaffet. Men det är viktigt att du får veta. De ”hälsosamma” råvarorna som du handlar i butiken runt hörnet, är ofta skadliga för jordbruksarbetare runt om i världen. I norra Afrika sliter människor på citrongårdar, till så låga löner att det knappt räcker till tak över huvudet, än mindre mat på bordet. I Italien drabbas tomat plockare av utmattning och vätskebrist. I Mexiko lever bönder under hot från kriminella nätverk, allt för att tvinga fram bästa möjliga vinst på avokados. I alla hörn och vrår av leverantörskedjan pågår missförhållanden och förtryck, bortom rim och reson. Vad gör vi åt saken här i Sverige då, undrar du kanske i egenskap av medveten konsument? Det ärliga svaret är: på tok för lite. Lidandet bakom maten vi äter är i regel ganska lågt prioriterad hos de stora matjättarna. (På tal om paradoxer.) Frågan tenderar att skjutas på framtiden, fastna i paragrafer, eller trilla helt mellan chefsstolarna. Men låt oss avsluta i dur. Om du som kund bestämmer dig för att höja rösten, kommer denna fråga få gehör. När klirr i kassan står på spel brukar det bli annat ljud i skällan. Börja med ett besök på kortareliv.se, där du kan läsa på om problemet i allmänhet och Oxfams arbete i synnerhet. Kunskap är makt, även när det gäller grönsaker.
Kampanjen görs i samarbete med Åkestam Holst och Besvärlig sedan 1977, med stöd av ForumCiv.
Stötta vårt arbete
Vårt arbete med företags ansvar
Företag och den privata sektorn är den största arbetsgivaren globalt, och spelar stor roll i människor liv, ja, i hela samhällen. Samtidigt befinner sig miljontals människor som arbetar i globala leverantörsled i fattigdom och osäkra arbetsvillkor.
Oxfam arbetar för att stötta arbetare och bönder med målet att deras mänskliga rättigheter ska respekteras och att de kan leva på sin inkomst. Vi pressar politiken och företagen för att de ska agera för ett mer jämlikt handelssystem och ett ökat ansvar för företag inom hållbarhet.