oxfam logotyp

Vårt samarbete med Axfood, Axfoundation, Rolryz & UNIL

2015 insåg man på Axfood att deras basmatiris från Punjab var mörkrött på nästan alla riskparametrar; barnarbete, kvinnors situation, arbetsvillkor, vattenbrist, bekämpningsmedel och sårbarhet inför klimatförändringar. Axfood tog därför kontakt med Oxfam för att få hjälp med att undersöka hur det låg till i området där riset köps in. Ett år senare var studien färdig och farhågorna bekräftades. Småbönder som odlade basmatiris var ofta fast i skuldfällor gentemot byns mellanhand. Höga räntor höll bönderna i fattigdom. När kvinnorna tog arbete under risplanteringssäsongen fick de utstå hårda arbetsvillkor. Dessutom förekom det ibland trakasserier och skadliga arbetsförhållanden.

Tillsammans med Axfood, Axfoundation och leverantören Rol-Ryz påbörjades arbetet för att förbättra villkoren.

Arbetet på risfälten i Punjab är tungt och riskfyllt. Orm- och insektsbett är vanligt förekommande, det är heller inte ovanligt att bekämpningsmedel och konstgödsel används utan tanke på konsekvenser för människor och miljö. För att förbättra situationen för arbetarna på risfälten arbetar vi nu tillsammans för att risarbetarna ska få rättvisa löner och bättre arbetsvillkor. Projektet innebär bland annat att bönderna organiserar sig i odlarorganisationer i tio byar där kvinnors medverkan ska vara minst 50 procent. Kunskap om hållbarhetsstandarden för ris förs ut till bönderna så att de kan minska miljömässiga och sociala missförhållanden och få bättre betalt för sitt ris. Målet har varit att involvera alla aktörer i leverantörskedjan för att få en mer hållbar odling och att jordbrukare och arbetare känner till sina rättigheter och tjänar rättvisa löner.

Bönderna organiserar sig och kvinnor tar plats

Projektet innebär bland annat att bönderna organiserar sig i odlarorganisationer i tio byar där kvinnors medverkan ska vara minst 50 procent. Kunskap om hållbarhetsstandarden för ris förs ut till bönderna så att de kan minska miljömässiga och sociala missförhållanden och få bättre betalt för sitt ris. I januari reste vår partnerorganisation Axfood till Pakistan för att se efter hur det går i risprojektet. Kristina Areskog Bjurling är Hållbarhetsansvarig på Axfood och en av de som var på plats.

Vatten en central fråga för risproduktionens hållbarhet

Ris kräver stora mängder vatten och grundvattennivån i Punjab sjunker stadigt.

Genom att använda de nya metoderna, bland annat direktsådd av ris, kan man spara uppemot 30 procent av vattenmängden. De nya kontakterna man knutit i projektet har också underlättat försäljningen för bönderna. Genom ett samarbete med risexportören Matco får 200 av bönderna i området för projektet dessutom möjlighet att sälja sitt ris direkt till dem för ett bättre pris än tidigare. Även arbetstagarnas rättigheter är en central del för att göra risodlarnas villkor bättre.

 

”Jag har jobbat länge med att plantera ris och det är ett hårt arbete. Innan det här projektet visste jag inte att vi som är säsongsarbetare utan egen jord också har rättigheter.”
– Kvinnlig bonde

 

 

”Ett av mina starkaste intryck från Pakistan är kvinnorna i byn Pindi Ratan Sing. Den kvinnliga ordföranden berättade för oss att de nu träffas och diskuterar gemensamma problem och lösningar och att kvinnorna för första gången vågar uttala sig och vara aktiva i diskussionerna i byn. Min första reaktion var att detta måste vara för bra för att vara sant. Kan det vara så att de har fejkat mötet eftersom vi är där på besök? Men när fler kvinnor uttryckte liknande historier och även männen talade om hur de upplever att de nu kan ta bättre gemensamma beslut insåg jag att det var genuint. Detta händer på riktigt.”
– Kristina Areskog Bjurling, hållbarhetsansvarig Axfood

 

 

 

Pilotprojekt för levnadsinkomst

Trots insatserna hade bönderna i Pakistan inte en inkomst de kunde leva på, en levnadsinkomst. En levnadsinkomst definieras som ”den nettoinkomst som krävs för ett hushåll på en särskild plats för att ha råd med en dräglig levnadsstandard för alla medlemmar i det hushållet”, och är en mänsklig rättighet.

I ett unikt samarbete samlade därför Oxfam hela leverantörskedjan för ett pilotprojekt hade som mål att öka inkomsterna för de småskaliga bönder som odlade riset. Detta gjordes genom att Axfood och UNIL betalade en premie direkt till bönderna istället för att gå genom mellanhänder.

Projektet pågick mellan 2020 och 2022 och inkomsterna för bönderna ökade väsentligt.

 

”Vi bönder är väldigt glada för att vi fått det här stödet. Det är odlingssäsong och vi behövde ekonomiskt stöd för att köpa fröer och gödsel. Vi tror att kvalitén på risfältet kommer bli bättre”
– Bonde som deltog i projektet

 

Samtidigt är Oxfam tydliga med att implementeringen av premier inte kommer utan svårigheter, utan kräver noga överväganden för att lyckas. Projektet är endast en av de pusselbitar som krävs för att nå målet om mer jämlika handelssystem.

Ta del av projektets resultat och lärdomar via vår rapport nedan. 

Läs rapporten

Vill ni veta hur ert företag kan göra skillnad?

Kontakta oss!