oxfam logo

Våra månadsgivare gör skillnad!

24 augusti 2023

Idag vill vi berätta om Muna i Nepal, som tack vare stödet från våra månadsgivare nu kan betala för sina barns skolgång och försörja sig själv.

Muna utanför sitt hem, Nepal. Foto: Kishor Sharma/Oxfam

På landsbygden i Nepal är det vanligt att familjer har svårt att försörja sig. Muna och hennes man bodde tillsammans med deras tre barn i staden Chandrapur. När de på grund av ekonomiska skäl blev tvungna att stänga ner sin möbelfabrik kunde de inte längre betala av sina lån. Munas man blev tvungen att resa utomlands för att tjäna mer pengar, och Muna själv fick ta ett låglönearbete.

“Min man åkte utomlands för över tio år sedan. Och sen dess har han inte återvänt en enda gång.”

Munas största oro har varit att inte kunna betala skolgången för hennes barn.

Det är svårt att klara sig på så lite pengar. Men oavsett omständigheterna måste jag hitta ett sätt att skicka pengar till dem. Även om det innebär att offra mina egna mål mat så är jag villig att göra det.

Muna

Muna tillsammans med den kvinnoledda gruppen, Nepal. Foto: Kishor Sharma/Oxfam

En dag fick Muna reda på att det fanns en grupp kvinnor som startat ett företag med stöd av Oxfam och en lokal organisation i Chandrapur. Under två dagar fick Muna utbildning i affärsstrategi, planering och marknadsföring. Kvinnorna fick genom projektet ett antal symaskiner och lärde sig sy väskor, kuddar och andra textilier. Muna syr väskor som ska användas istället för plastpåsar för att minska mängden plast i staden.

“Vi ville jobba med miljön och förhindra klimatförändringar. Och då frågade vi om de kunde lära oss att sy textilväskor.”

Muna visar upp en av de tygväskor hon sytt. Foto: Kishor Sharma/Oxfam

Gruppen har förändrat livet för Muna. Hon kan skicka pengar till sina barn som de använder för skolmaterial – och det blir även pengar över.

“Pengarna från väskorna har möjliggjort sparande. Jag kan nu spara 200 rupier varje månad.”

Muna saknar sin man, men ser ljust på framtiden:

Även om jag varit ensam de senaste tio åren, så har jag tagit hand om tre barn och jag kan försörja mig själv. Och så länge barnen vill studera ska de få göra det. Utbildning är det som skapar positiv förändring.

Muna