oxfam logo

Oxfam stöttar miljontals som drabbas av klimatrelaterade katastrofer

11 november 2019

Allvarlig torka och dödliga översvämningar pågår just nu samtidigt på den afrikanska kontinenten. 52 miljoner människor i 18 länder står inför en allvarlig hungerkris till följd av det extrema vädret.

Amina står på med sina två barn i ett torrt landskap. På ryggen bär hon ett barn, och på magen ett annat.

Photo: Pablo Tosco / Oxfam Intermón

Tvåbarnsmamman Amina Muhammed, 23, lever sedan ett år tillbaka i ett läger för internflyktingar i Lasgalol, Etiopien. Hon är en av miljontals andra som är beroende av sina djur, men nu tvingas förlita sig på nödhjälp för att överleva.

I södra Zimbabwe har man inte haft så lite nederbörd sedan 1981, vilket bidragit till att fler än 5,5 miljoner människor drabbats av akut matbrist. Torkan har också drabbat länder på Afrikas horn, samtidigt som rekordbrytande temperaturer i Indiska oceanen orsakat extrema regn i Kenya och Sydsudan, där nära en miljon människor drabbats av översvämningar. Från Sydafrika kommer det rapporter om självmord bland bönder.

Hoden Abdi Iwal, 36 år från Etiopien, är en av de som drabbats av torkan.

Photo: Pablo Tosco / Oxfam Intermón

Hoden Abdi Iwals berättar att hennes barn är hungriga. När inget regn faller kan inget växa och grödorna familjen förlitar sig på till mat dör. ”Vi befinner oss i en fruktansvärd situation. Både äldre och barn är undernärda. Djur dör och ingenting växer. Det är allvarligt”, berättar Hoden.

Flera av de länder som drabbas av det extrema vädret lider redan av pågående konflikter. Under den fösta halvan av 2019 tvingades 7,6 miljoner människor i Afrika att fly från sina hem på grund av konflikt. Under samma period tvingades 2,6 miljoner människor fly på grund av extremväder.

Forskning visar hur klimatförändringar får extrema väder att öka i styrka och förekomma oftare. Under de senaste tio åren har 18 afrikanska länder tillsammans förlorat 700 miljoner dollar årligen på grund av klimatkatastrofer. Samtidigt sker minimala framsteg internationellt för att samla in pengar för att åtgärda skadorna- något som är extremt orättvist då Afrika står för mindre än 5 procent av de totala utsläppen globalt men samtidigt får utstå några av klimatkrisens allra värsta konsekvenser.

Oxfam arbetar med humanitärt stöd i Etiopien, Demokratiska republiken Kongo, Kenya, Somalia, Sudan, Sydsudan, Moçambique, Malawi, Zambia och Zimbabwe.

För närvarande når Oxfam ut till över 7 miljoner människor i de tio länderna med stöd i form av mat och vatten, samt genom långsiktiga utvecklingsprojekt där människor får hjälp att klara av krissituationen.