Människor i fattigdom får mindre än 10 öre om dagen för att skydda sig mot klimatkrisen
Oxfams nya rapport pekar på hur människor i fattigdom möter allt större kostnader för klimatkatastrofer de inte själva orsakat.
Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib
Människor som bor i världens fattigaste länder får ungefär tre dollar om året, motsvarande mindre än 10 öre om dagen i klimatbistånd för att skydda sig mot klimatkrisens effekter.
Rika länder har lovat att ge finansiering för att hantera klimatkrisens konsekvenser, men Oxfams analys visar att de 48 minst utvecklade länderna tar emot så lite som 2,4–3,4 miljarder dollar i finansiering för klimatanpassning vilket motsvarar 3 dollar per person.
”Även Sverige behöver göra mer för att stödja de människor som drabbas hårdast av klimatkrisen. Det är vi i länder med höga utsläpp som orsakat problemet men det är inte vi som tvingas bära vikten av utsläppens konsekvenser”, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam Sverige.
Rapporten Who Takes The Heat? fokuserar på Moçambique och Afrikas horn där miljontals människor redan lever med konsekvenserna av förlängda torrperioder och förödande cykloner. Kostnaderna för de två cykloner som slog mot Mocambique tidigare i år beräknas vara 3,2 miljarder dollar, mer än en femtedel av landets BNP.
Förra årets torka på Afrikas horn lämnade 15 miljoner människor i behov av humanitär hjälp i Somalia, Etiopien och Kenya. Upprepade cykloner i Moçambique har gjort att 2,6 miljoner människor behöver hjälp. Med hjälp av omfattande, återkommande klimatbistånd för anpassning skulle länder som dessa kunna mildra klimatkrisens effekter, exempelvis genom att diversifiera grödorna man odlar, skapa bättre vattensystem eller investera i bättre väderövervakning.
År 2009 lovade rika länder, däribland Sverige, att tillsammans ge 100 miljarder dollar om året i klimatfinansiering senast 2020 för att hjälpa fattigare länder att minska sina utsläpp och anpassa sig till effekterna av klimatkrisen. Rika länder rapporterade förra veckan att de nått upp till 71 miljarder, vilket trots att det sannolikt är en överdrift, är långt ifrån målet.
”Sverige allokerar stora summor till klimatbistånd, men det är inte extra pengar som utlovat, utan en del av det ordinarie biståndet. Sverige behöver ge additionellt klimatbistånd för att hjälpa de människor som drabbas av problemet som vi varit med och skapat”
Robert Höglund